• Marec - mesiac knihy

          • Pri príležitosti mesiaca knihy si pani učiteľky a asistentky pripravili pre deti niekoľko aktivít. Vyrobili sme si čitateľský preukaz a  navštívili sme školskú knižnicu kde si naše deti prezerali knihy a vysvetlili sme deťom pojmy ako autor, spisovateľ, ilustrátor, vydavateľstvo. Ukázali sme si aké knihy môžu byť veľké, malé , hrubé , tenké ale aj knihu s hovoriacim perom albi.Pni učiteľky nám spoločne prečítali známu rozprávku o Červenej čiapočke. V triede sme sa zahrali na knižnicu ale aj na kníhkupectvo. Tvorili sme laporelá a dokonca sme si vyrobili aj vlastný papier. 

          • Mikuláš, Mikuláš čo v tom vreci máš? 

          • Mikuláš si so sebou priniesol na pomoc Anjelika a Olafa. Deti si pre nich prichystali pesničku. Spoločne si zatancovali a dokonca zložili Mikulášovi aj sľub. Detičky dostali balíčky, ktorým sa veľmi potešili. 

          • svetový deň umývania rúk

          • Kto chce čisté rúčky mať,

            musí si ich umývať.

            Zober mydlo, raz, dva, tri

            a ručičky namydli.

            A potom ich do sucha,uteráčik vyšúcha.

          • Šarkaniáda

          • Dnes sme v škôlke mali akciu Šarkaniádu, ktorú si pripravili pre naše deti pedagogický asistenti. Deti sa tešili aj počasie nám sme mali krásne slnečné. Púšťanie šarkanov je súčasťou jesene.

            Viete, že šarkany lietajú už viac ako 3000 rokov. Prvé šarkany začali vyrábať v číne z bambusu a hodvádbu.Nebolli len zábavkou na krátenie dlhej chvíle, ale niekedy pomáhali aj architektom. Napríklad ho použili na určenie dĺžky tunela, ktorý plánovali vykopať pod múrmi mesta. Neskôr sa robenie a púšťanie šarkanov rozšírilo i v iných ázijských krajinách, až napokon táto hračka očarila aj zvyšok sveta.Aj keď v našich predstavách dominuje jeho zábavná podoba, pri svojej práci ho používajú aj meteorológovia, stavitelia a fotografi pre robenie leteckých záberov. Papierové šarkany získali dokonca status športu. Vo viacerých krajinách zvyknú organizovať turnaje a súťaže, známe od názvom kajting. Naše deti si tiež dnes trošku zasúťažli. 

          • Dôležitý oznam

          • Z dôvodu výskytu infekčného ochorenia Ovčích kiahní, žiadame rodičov o zvýšenú kontrolu pokožky detí. V prípade zistenia príznakov je nutné oboznámiť detského lekára a oznámiť to v materskej škole. Dieťa po preliečení pri nástupe predloží službe konajúcej učiteľke potvrdenie od lekára o zdravotnom stave dieťaťa.

             

                                                                                                                                                                   

          • ZÁPIS DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY

          • Podľa §59 a §59a zákona 245/2008 Z.Z o výchove a vzdelávaní o zmene a doplnení niektorých zákonov, Základná škola s materskou školou Varhaňovce 20,  na základe dohody so zriaďovateľom vyhlasuje zápis detí do materskej školy na školský rok 2023/2024 a to v dňoch od 02.05.2023 do 19.05.2023 v čase od 07.30 hod. – 16.00 hod. Miesto podávania žiadostí na prijatie dieťaťa do MŠ – ZŠ s MŠ Varhaňovce 20.

            Podmienky prijatia detí do materskej školy vo Varhaňovciach v školskom roku 2023/2024 sú nasledovné.

            ZŠ s MŠ Varhaňovce 20 prijíma dieťa do materskej školy vo Varhaňovciach na predprimárne vzdelávanie na základe nasledovných podmienok:

            • kompletne vyplnená písomná žiadosť (vlastná alebo dostupná v MŠ), ktorej súčasťou je potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast a ktorého súčasťou je aj údaj o očkovaní. Žiadosť podaná bez tohto potvrdenia nie je kompletná a nemôže byť akceptovaná,

             

            • ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží okrem žiadosti aj potvrdenia o zdravotnom stave dieťaťa a taktiež aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie,

             

            • prednostne dieťa, ktoré dosiahne 5 rokov veku do 31. augusta 2023 vrátane, (pre takéto dieťa je predprimárne vzdelávanie povinné),

             

            • prednostne dieťa, ktoré pokračuje v plnení povinného predprimárneho vzdelávania na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast s pokračovaním plnenia povinného predprimárneho  vzdelávania a s informovaným súhlasom zákonných zástupcov dieťaťa,

             

            • od troch rokov veku,

             

            Ostatné podmienky:

            • zvládnuté základné hygienické a sebaobslužné návyky,
            •  odplienkované dieťa;

            Rodič môže podať žiadosť:

            - osobne,

             - poštou alebo kuriérom na adresu materskej školy,

            - e-mailom alebo odoslaním naskenovaného tlačiva prostredníctvom e-mailu.

             Rodič môže žiadosť doručiť aj prostredníctvom:

             a) elektronického podania doručeného do elektronickej schránky ZŠ s MŠ Varhaňovce 20,

            b) elektronického dokumentu, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom;

             

            Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Varhaňovce 20 rozhodne o prijatí/neprijatí dieťaťa do materskej školy v termíne do 30. júna 2023.